Z historie výroby tenisových míčků

Z historie výroby tenisových míčků

 

Tenis bez tenisového míčku by se hrát samozřejmě nedal. Ve srovnání s výkony hráčů se mu ale věnuje pramalá pozornost. Historie tenisových míčků je přitom velmi zajímavá.

stepanek_retro_3 maleTenis – královská hra

 

Dnes se charakteristicky setkáte s těmi, které jsou žluté, zřídka s bílými. Ty jsou určeny pro trénink. Poprvé se ale paradoxně použily až v roce 1986 na Wimbledonu. Předtím se používaly bílé, důvod změny je z dnešního pohledu trochu úsměvný, rozhodně nešlo o žádnou sofistikovanou úpravu tenisových pravidel. Důvodem byla barevná televize.

Oproti těm historickým, se kterými hrával samotný Jindřich VIII., vášnivý milovník tenisu, jsou ty moderní samozřejmě úplně někde jinde. Král hrával s míčky sešitými z kůží. Plnily se v podstatě čímkoli, co bylo po ruce, dokonce i lidskými vlasy a byly podstatně menší než ty moderní.

V současnosti používané tenisové míčky jsou tvořeny dvěma gumovými polokoulemi potaženými látkou. Konkrétně se jedná o melton. To je vlněná tkanina, ze které vzniká plsť. Speciálně se musí upravit tak, aby byl povrch míčku rovnoměrný. Podstatné je rovněž to, aby byl míček bezešvý nebo alespoň neměl žádné stehy. Zmiňovaná guma je konkrétně kaučuk, ta se užívá pro svoje žádoucí vlastnosti. Podstatné totiž pro tenis je, aby měl míček patřičný odskok.

 

Prostor pro inovace

 

Proto se ostatně v 19. století tak dobře uplatnila tehdy nově objevená vulkanizovaná pryž, ze které s vyráběly duté míčky. Za objevem stál americký chemik a vynálezce Charles Goodyear. Míčky byly ovšem mrštné až příliš, proto si do nich hráči tak trochu podomácku pletacími jehlicemi dělali díry, aby odskakovaly méně.

V roce 1874 se míčky zase o něco více přiblížily těm současným, když se experimentálně povrch překrýval flanelem. O výrobu se dnes přirozeně už také starají stroje, byť podíl ruční práce je stále značný. Než z výrobní linky „spadne“ takový míček, který má, čeká ho poměrně dlouhý proces. Hotové míčky se tlakují vzduchem.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde